Selecteer uw taal

 

DELTA

 

Delta is een plaats waar iedereen zonder voorwaarden welkom is. Men kan er anderen ontmoeten en het menselijk potentieel wordt er ontwikkeld. Er is altijd een luisterend oor. Het wordt op een spontane manier geanimeerd: bereiding van koekjes, een spelletje rummy of Uno, een muzikale quiz, afhankelijk van de stemming van de aanwezigen. Het is een plek die mede wordt beheerd door gebruikers, professionals en burgers, waar participatie op verschillende niveaus wordt aangemoedigd.

Is Delta iets voor mij? De "verbindingsplek" biedt een zorgzame omgeving open voor iedereen die een pauze wil inlassen en waar de nadruk ligt op het doorbreken van stigmatisering, isolement en eenzaamheid. Maar een bezoek is beter dan een lange toespraak... wacht niet langer, kom een koffie drinken en ontdek of de plek u bevalt!

 

 HISTORIEK 

 

Delta is open sinds augustus 2021, maar de oorsprong van het project gaat terug tot 2017, toen een werkgroep van Rézone, het netwerk voor geestelijke gezondheidszorg in het zuiden van Brussel, zich tot taak stelde een ontmoetingsplek zonder toegangsvoorwaarden te op te starten en in te richten, een intermediaire, ondersteunende en dynamische plek. Dit project is van meet af aan ontwikkeld door een groep van intersectorale diensten (gezondheidszorg, geestelijke gezondheidszorg, sociale zorg, handicaps, extreme armoede, verslaving, enz.) en door gebruikers en naasten.

 

DE PLAATS

Delta bestaat uit verschillende ruimtes met een totale oppervlakte van 100m2. Het bestaat uit een grote ontvangstruimte met een volledig uitgeruste keuken die uitkomt op een terras en een openbare tuin van de gemeente. Bovendien is een tweede zaal aan de straatkant beschikbaar voor activiteiten of vergaderingen. Wij hebben ook toiletten die toegankelijk zijn voor mensen met beperkte mobiliteit en er zijn een vestiare en kluisjes beschikbaar voor de deelnemers. En er is een computer met wifi-toegang is beschikbaar.

 

 

 WAAR BEVINDT DELTA ZICH?  

 

De verbindingsplaats bevindt zich in de Deltastraat 61 in Vorst, dicht bij het Sint-Denijsplein, het Dudenpark, Wiels, en Vorst Nationaal.  

Het gebouw ligt op minder dan 300 meter van de halte Kastanjes (tram 32, 82 en 97), op 900 meter van het station Vorst en op 1,5 km van het Zuidstation.

 0472 35 74 09

 Dit E-mail adres wordt beschermd tegen spambots. U moet JavaScript geactiveerd hebben om het te kunnen zien.

 delta-forest-vorst

 delta_forest_vorst

 

 DE BUURT

De vzw Rézone heeft haar krachten gebundeld met die van de solidaire woongemeenschap "Calico" in Vorst om haar project "verbindingsplaats" uit te voeren. De ruimte die wij vandaag innemen is inderdaad één van hun collectieve ruimtes.

Met de bewoners van Calico delen wij essentiële waarden zoals gelijkwaardige participatie, veiligheid en vriendelijkheid, maar vooral de wens om voor elkaar te zorgen en banden te smeden, om een ander soort samenleving te creëren. Zij zijn niet alleen buren, maar belanghebbenden in de verbindingsplaats, in het dagelijkse leven en de activiteiten ervan.

Het is ook van essentieel belang dat dit doorgaat! Rézone is een bijzondere verbintenis aangegaan met Calico toen het verhuisde naar de Deltastraat: open blijven voor de buurt en in het bijzonder voor de Calico-gemeenschap. Het behoort tot de opdracht van de Cercle Calico - Rézone erop toe te zien dat deze verbintenis wordt nageleefd.

Naast de relatie met Calico is de integratie van de "verbindingsplaats" in de wijk een essentieel aspect van het project: het werd ontworpen als een doorgeefluik, dat als schakel fungeert maar ook als brug naar de buitenwereld, met name met de psychosociale en medische diensten en het plaatselijke verenigingsnetwerk. In dit verband onderhoudt Delta een bijzondere band met de Sociale Coördinatie van Vorst (meer informatie: https://www.cpasforest.irisnet.be). Wij bevorderen ook synergieën met het plaatselijke sociaal-culturele weefsel voor de organisatie van activiteiten. Zo heeft Delta vorig jaar deelgenomen aan het Parcours d'Artistes 1190.

Maar opgelet! De verankering in de wijk is weliswaar een belangrijk aspect van het project, maar toch staat Delta open voor iedereen, of hij nu inwoner van Vorst is of van elders komt, ongeacht of hij al dan niet gebruik maakt van de gezondheidszorg in de wijk.

 HET CALICO PROJECT

Onze "verbindingsplaats" maakt deel uit van het Calico project, een intergenerationele leefgemeenschap gelegen in Vorst. Het omvat 34 woningen verdeeld over 4 partners: CLTB, ANGELA D, PASS-AGES en het OCMW van Vorst.

Het CALICO-project is gelanceerd in november 2018 met de toekenning van Europese financiering in het kader van het programma voor innovatieve stedelijke acties en is in 2021 van start gegaan.

Meer informatie op:  https://www.cltb.be/calico/

 

DE WAARDEN VAN HET PROJECT

 

Download het Charter door op de onderstaande afbeelding te klikken.  

In de fase voorafgaand aan de opening is een werkgroep, bestaande uit gebruikers, professionals en burgers die belangstelling hadden getoond voor het project, bijeengekomen om na te denken over de bestaansreden en de belangrijkste waarden van de verbindingsplaats. Dit werd gevolgd door de opstelling van een Charter voor samenleven. Dit document is zeer waardevol omdat het richting geeft aan de collectieve besluitvorming, op basis van instemming, binnen Delta.

 

HET TEAM

 

  DE COORDINATIE 

Matthieu Méan, Coördinator van de verbindingspek Le Delta 

"Na een jeugd verdeeld over de Camargue en Brussel, voltooit hij zijn middelbare schooldiploma aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Brussel. Daarna begon hij een universitaire opleiding Geschiedenis, eerst aan de ULB en vervolgens aan de UQAM. Hij begon zijn professionele loopbaan in Montreal in de sociale sector op het gebied van dakloosheid en drugsverslaving, en vervolgde zijn loopbaan op het gebied van verslaving en geestelijke gezondheid, ditmaal in Brussel. Tijdens zijn loopbaan ondernam en voltooide hij een master in techniek en sociale actie."

Rodolphe Coster, peer helper : 

"Mijn naam is Rodolphe. Ik ken de Delta sinds de eerste zomer in situ, toen ik uit het ziekenhuis kwam voor een zware depressie. Dat was meer dan anderhalf jaar geleden. Mijn leven werd langzamerhand weer stabiel en ik was van plan vrijwilligerswerk te gaan doen. Een vriend vertelde me over deze Place of Links en ik kwam als vrijwilliger bij het project toen het vorm kreeg. Ik had het niet verwacht, maar vanaf dat moment kreeg alles geleidelijk vorm in mijn leven. Mijn muziekproject, dat op een laag pitje stond toen ik twijfelde, vond een platenlabel, en mijn album dat vóór de pandemie in New York werd opgenomen, kwam eind november uit. Ik heb een band kunnen vormen en sindsdien speel ik concerten. Andere lopende creaties, met name in verband met hedendaagse dans (een andere praktijk van mij), zijn ook uit de kerker gekomen waar ik ze in mijn momenten van depressie had opgeborgen. Door mijn deelname aan de Delta begreep ik dat deelname aan de organisatie en de dynamiek van het sociale verband in deze omgeving het tegengif was tegen de terugval, een echte boost van hoop. Alles had weer zin, ik was tenminste aan het herstellen. Ik hou van de Delta waar ik me nu inzet voor de pariteit die de naam is van mijn mooie titel: parttime peer helper. De rest van mijn week is gewijd aan mijn professionele artistieke projecten. Peer-helper... deze twee woorden... ik heb de indruk dat ze van nature het lot zouden moeten zijn van alle menselijke en artistieke avonturen, op elk moment van creatie... maar dat is een ander verhaal... of beter gezegd, gewoon mijn standpunt."

DE PARTNERS  

Het leven van de verbindingsplaats wordt georganiseerd door een groep mensen die in het project investeren en zonder wie Delta niet zou kunnen bestaan. U vindt er professionals, buurtbewoners en mensen die geïnteresseerd zijn in geestelijke gezondheidskwesties. Maar Delta zijn ook de deelnemers, die de activiteiten animeren en organiseren en deze plek participatief en gezellig maken.